Chirurgia metabolică, recunoscută pe plan mondial ca fiind cea mai eficientă soluţie pentru tratarea bolilor metabolice şi a obezităţii, aduce rezultate şi în România. Dintre cei 4.500 pacienţi supraponderali şi obezi trataţi chirurgical, 900 sufereau şi de diabet zaharat tip 2. Cu ajutorul chirurgiei metabolice, pentru 80% din pacienţi diabetul a fost adus în remisie.
Peste jumătate din populaţa României se confruntă cu supraponderea şi obezitatea, afecţiuni care au declanşat pentru mulţi români alte boli metabolice precum diabetul zaharat, hipertensiune arterială, steatoză hepatică sau dislipidemii, conform unui studiu Omnibus efectuat pentru Ponderas. Statisticile arată că prevalenţa diabetului zaharat este de două ori mai mare la populaţia supraponderală faţă de cea normoponderală şi de şapte ori mai mare la cea obeză.
Cum se manifestă
În diabet, organismul nu produce sau nu metabolizează adecvat insulina, hormonul secretat de pancreas pentru a transforma glucoza în energie. Principalii factori care favorizează îmbolnăvirea de diabet sunt ereditatea, sedentarismul, stresul, dieta dezechilibrată şi obezitatea. Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât un diabet neţinut sub control poate duce la numeroase complicaţii. Pe fondul unui diabet netratat pot apărea boli cardiace, renale, tulburări de vedere, probleme casculare şi neurologice, care pot duce chiar la amputări ale membrelor inferioare.
Două forme
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice ce afectează întregul metabolism. Principalele cauze ale apariţiei acestei boli pot fi factorii ereditari (în cazul diabetului zaharat tip 1), obezitatea, stresul sau sedentarismul (în cazul diabetului zaharat de tip 2).
Diabetul de tip 1 insulino-dependent apare de regulă înainte de vârsta de 35 de ani. De aceea, mai este denumit şi diabet juvenil. Acesta reprezintă m