Sute de vrânceni se află pe listele de aşteptare, întocmite de reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, pentru a intra în posesia unui dispozitiv medical care le-ar ușura viața. Totuși, spre deosebire de anii precedenți, când erau persoane care așteptau un dispozitiv medical și câte 4 sau 5 ani de zile, 2013 au fost alocați mai mulți bani pentru acest capitol. Prin urmare, reprezentanții CAS Vrancea spun că listele de aşteptare încep cu luna iulie 2012, după cum urmează: proteze auditive- 235 cereri; dispozitive de mers- 73 cereri; cristalin artificial- 27 cereri; încălţăminte ortopedică- 3 cereri; proteze membru inferior- 55 cereri; orteze membru inferior şi superior- 21 cereri.
În anul 2012 au fost depuse un număr de 2.808 cereri pentru obţinerea dispozitivelor medicale, fiind aprobate 2.423, bugetul alocat pentru acest capitol fiind de 1.647.000 lei. Cum bugetul alocat pentru acest an aproape că s-a dublat, au fost aprobate aproximativ 3 mii de cereri. Mai precis, anul acesta au fost depuse 2.752 cereri pentru obţinerea dispozitivelor medicale, fiind aprobate acestea, dar şi altele, trecute iniţial pe lista de aşteptare, în total 3.026 cereri. Bugetul alocat în 2013 a fost de 2.500.000 lei, din care s-a cheltuit până acum 1.841.000 lei.
Mihai Copaci, șeful instituției spune că „în urma unei solicitări făcute de CAS Vrancea, bugetul alocat dispozitivelor medicale a crescut considerabil, fapt ce a făcut ca perioada de așteptare a pacienților să se reducă”.
Reprezentanții CAS spun că nu au fost cazuri de cereri retrase.
Cum se poate obține un dispozitiv medical
Persoanele care au nevoie de o proteză auditivă sau de un scaun cu rotile trebuie să se prezinte la CAS Vrancea cu un dosar care trebuie să conțină mai multe documente. În primul rând, pacienții trebuie să completeze o cerere tip, disponibil