Un cutremur similar cu cel din 1977 va demola mare parte din Centrul Vechi al Bucureştiului. Deşi acest lucru este ştiut, Primăria Generală acceptă un compromis cu viaţa bucureştenilor şi permite desfăşurarea de activităţi economice în clădiri cu risc seismic I.
Clădirile, din punct de vedere al capacităţii de rezistenţă la seism, se grupează în patru clase, de la I la IV. Clasa de Risc seismic I se referă la clădirile care se vor prăbuşi la seism, iar în categoria IV intră acele clădiri care vor avea avarii minore nivelul elementelor nestructurale. Celebrele clădiri cu bulină roşie se găsesc încadrate în clasa I. La clădirile din clasa II de risc seismic sunt aşteptate degradări structurale importante cu necesitatea consolidării ulterioare, în clasa III de risc seismic intră clădirile la care sunt aşteptate degradări structurale minore, iar la cele din clasa IV nu sunt aşteptate degradări structurale. Construcţiile noi trebuie toate să se încadreze în clasa IV de risc seismic.
Dacă clădirea ta se încadrează în clasa de Risc seismic I sau II, apucă-te de consolidat sau mută-te cât mai repede. Nu cumpăra astfel de clădiri deoarece vei sfârşi cu rate la bancă şi fără clădire în cel mai scurt timp posibil. De altfel băncile nici nu acceptă la creditare astfel de imobile, dar să spunem că eşti dispus să aranjezi o expertiză.
Dacă locuieşti într-o clădire construită înainte de 1950 şi aceasta are regim de înălţime mai mare de P+1, nu te bucura că nu este înscrisă în lista imobilelor cu probleme: cel mai probabil nu a fost expertizată niciodată şi atunci nu există informaţii despre aceasta.
Mare parte din clădirile din Centrul Vechi se încadrează în clasa I şi II de risc seismic- adică undeva la peste 80% din ele. Acestea constituie un pericol şi fără cutremur, dar ce să mai vorbim de seisme majore. Dovadă stau chi