Sloi de oaie, tocanã de oaie, must, prãjituri de casã si multe produse traditionale. Toate aceste delicatese au fost atractia târgului de produse traditionale, organizat în Petrosani. Evenimentul aflat la cea de-a treia editie a adus la Petrosani zeci de comercianti din toate colturile tãrii. Cele mai apreciate produse tarditionale au fost cele gãtite la ceaun de bucãtari priceputi.
”Este a treia editie în 2013 de când am început cu târgul de produse traditionale, a prins foarte bine la populatie, dupã cum stim la ceaun mâncarea este foarte bunã. Tocanã de carne de oaie si pãsatul sunt ptodusele traditionale servite aici. Pãsatul este omologat de anul trecut. În pãsat este unt de casã, brânzã de oaie, sare si apã si porumbul spart în patru într-o oalã specialã”, a spus Dorel Cãlina, bucãtarul sef.
Tocanã de oaie si pãsatul au fost cele mai apreciate preparate ale târgului de produse traditionale. Mii de persoane au gustat din aceste preparate traditionale ale momârlanilor din Valea Jiului.
”E foarte bun. si eu fãceam acasã, dar aici la grãmadã si fãcute la ceaun sunt mult mai bune mâncãrurile”, spune o femeie.
Purcelusii de lapte, butoaiele cu must, mirosul de mititei dar si alte produse fãcute în casã, dupã retete traditionale, au adunat locuitorii în centrul municipiului.
”Am venit sã cumpãrãm produse naturale, sunt mult mai bune decât cele de la alimentarã. Cumpãrãm câte un pic din fiecare”, spun cumpãrãtorii.
Zeci de producãtori din Valea Jiului si nu numai s-au adunat la târg pentru a-si prezenta produsele traditionale. Procesul pe care un produs îl parcurge pânã sã fie omologat este unul destul de complicat dar necesar pentru dezvoltarea pietei 100% romanesti.
”Avem sloi de oaie, brânzã de oaie, slãninã, jambon, de toate pentru fiecare. Toate produsele le pregãtim acasã, la Sibiu”, spune un producãtor venit tocmai de la