Spaimă, insomnie şi emoţie în mii de case. Oameni în toată firea care tremură panicaţi dau telefoane. Este ora 4.37, duminică dimineaţă, şi mii de lumini s-au aprins deodată în majoritatea locuinţelor din Capitală. Explicaţia vine după câteva minute: un cutremur cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter s-a produs în Vrancea şi a dat trezirea în cel mai mare oraş al ţării.
Seismul s-a produs la o adâncime de 134 de kilometri, fiind simţit şi la Bucureşti. Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, este cea mai mare mişcare tectonică din ultimii patru ani. De la un capăt la altul al oraşului, bucureştenii au fost, fără excepţie, impresionaţi de seism.
„Nu dormeam, dar tot am fost marcată de ce s-a întâmplat. A fost un cutremur puternic şi m-a făcut să stau trează încă două ore, deşi era târziu. Am aşteptat să văd ce s-a întâmplat, pentru că mă aşteptam la replici", povesteşte Teodora Biţu. Şi avea dreptate, căci, potrivit specialiştilor Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, la ora 8.10, la aproximativ trei ore şi jumătate după primul seism, s-a înregistrat o replică cu o magnitudine de 2,7 pe scara Richter.
La 30 de ani, Laurenţiu Mihăescu se consideră un om curajos, dar cutremurul de ieri dimineaţă l-a făcut să tremure. „Eram treaz, dar, când am început să simt zdruncinăturile, m-am uitat în jur pe unde să fug, la nevoie. N-a fost cazul, dar am fost în gardă: efectul a fost amplificat, pentru că era noapte", ne-a declarat Laurenţiu.
"Am simţit cutremurul şi am stat în gardă mult timp, pentru că nu ştiam ce urmează" Laurenţiu Mihăescu
În '77, au murit peste 1.500 de oameni
Cutremurul de ieri dimineaţă a fost cel mai puternic eveniment seismic produs în Vrancea după cel de 5,7 pe Richter, produs la 25 aprilie 2009. În fiecare an, pe 4 martie, românii î