Rromii din Franta sunt constienti de faptul ca situatia lor in acest stat s-a inrautatit. Se tem de polemica declansata de ministrul francez de Interne, Manuel Valls, care a spus ca rromii "au vocatie de a se intoarce in Romania" pentru ca au un mod de viata extrem de diferit de cel al francezilor.
Le Monde a realizat un reportaj despre familiile de rromi din Croutelle, aratand modul in care se raporteaza acestia la probleme actuale.
Au venit intr-o dimineata de iulie si s-au stabilit in cea mai mare din cele cinci case. Cateva zile mai tarziu, celorlalti li s-a interzis accesul de catre serviciile statului, spre marea usurare a lui Jean-Charles Boulanger, primarul din Croutelle, departamentul Vienne, un sat de 850 de locuitori aflat la sud-vest de Poitiers.
"Era singura solutie pentru a evita formarea unei colonii, explica oficialul. In loc de 25, astazi ar fi fost o suta aici", a spus oficialul.
Erau 25 de rromi care si-au stabilit resedinta intr-o casa abandonata cumparata de Domeniul Francez de la proprietar in urma cu doi, din cauza apropierii sale de RN10, ceea ce o situa intr-o zona periculoasa. Acum nu mai sunt 25, ci 15, dintre care 11 sunt copii. Trei familii au plecat. Una singura a ramas in jurul Dorinei Lacatos, de 33 de ani, adevarata "matroana" a clanului.
Viata lor s-a organizat treptat pe parcursul anilor. Furnizorul de electricitate a taiat firele de bransament cu care se conectasera din nou rromii la retea. Acestia au acum un generator care functioneaza tot timpul.
Au apa potabila la robinet gratie unei contructii improvizate. Paturile si mobilele recuperate au fost plasate in diverse camere.
Aflata in paragina la venirea lor, gradina este acum putin mai ordonata. Relatiile cu vecinii s-au deteriorat in ulrimele trei luni. Doi dintre acestia a