Cu toate că legislaţia din ţara noastră a dat undă verde pentru folosirea marijuanei în scop medicinal, furnizorii de astfel de medicamente se feresc să ceară autorizare pentru distribuirea acestora pe piaţa din România.
Pacienţii care suferă de scleroză multiplă, de diverse tipuri de cancer sau de epilepsie s-ar putea trata mai uşor şi, potrivit specialiştilor, mai eficient cu medicamentele pe bază de extract de canabis.
Deşi, încă din 2010, legislaţia din ţara noastră a dat undă verde pentru folosirea în scopuri terapeutice a diverselor substanţe din planta de canabis, bolnavii români se vor putea trata cu astfel de medicamente doar când furnizorii de astfel de medicamente vor cere autorizare şi pentru piaţa din România, susţin specialiştii.
Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), a declarat că tratamentul ar fi extrem de benefic, în special pentru pacienţii suferinzi de scleroză multiplă şi alte boli care dau dureri insuportabile.
„Cadru legislativ avem, însă nu a existat până în prezent vreo solicitare de punere pe piaţă a canabisului medical din partea producătorului. Dacă am primi un astfel de dosar, care să respecte toate normele de calitate şi de siguranţă cerute de legislaţia în vigoare, produsul ar fi aprobat în regim de urgenţă, adică în trei luni“, a explicat acesta.
MEDICAMENTELE, FOLOSITE DOAR ÎN SCOP TERAPEUTIC
Totodată, specialiştii din cadrul ANM au explicat că „medicamentul pe bază de canabis nu are nicio acţiune halucinogenă“, fiind autorizat conform legii în mai multe ţări europene.
„De exemplu, pentru bolnavii de cancer aceste medicamente ar fi foarte bune. Spre deosebire de morfină, canabisul nu dă dependenţă şi nu necesită creşterea dozei“, au explicat specialiştii.
Există însă şi ceva reticenţă venită din partea unor medici în ceea ce priveşte intrarea pe piaţa din Ro