Reprezentanţii administraţiilor publice locale care nu au utilaje vor încheia contracte cu firme specializate pentru deszăpezirea localităţilor.
Reprezentanţii administraţiilor publice locale s-au întâlnit joi, 3 octombrie, cu prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, pentru a analiza stadiul pregătirilor de iarnă. “Viaţa oamenilor este o prioritate pentru noi”, au spus ambele tabere, dar ca s-o apere nu prea sunt pregătiţi nici unii, nici alţii. Cu drumuri proaste şi fără utilaje, iarna îi va surprinde nepregătiţi, şi în acest an, pe unii dintre primari. Abia când zăpada va zbura peste case şi va închide drumurile, primarii se vor gândi că “iarna nu-i ca vară”. Doar că, în această vară, cea mai mare parte a primarilor din zona Roman nu au avut pe lista de priorităţi cumpărarea unui utilaj. “Primăria Dulceşti nu are în dotare niciun utilaj. Fosta administraţie nu s-a preocupat de acest lucru. Deszăpezirea comunei s-a făcut, de către fostul primar, cu utilajele proprietate personală. Când am venit la conducerea administraţiei, am decis să rezolv şi această problemă, dar datoriile şi bugetul limitat nu mi-au permis. De aceea, va trebui să încheiem, şi în acest an, un contract cu o firmă specializată, pentru a interveni în caz de nevoie”, a spus Mihai Michiu, primarul comunei Dulceşti.
Alte primării, cum este cea a comunei Bahna, cu utilaje în dotare, vor face un barter cu autorităţile judeţene. Primăriile vor desfunda drumurile judeţene, iar Consiliul Judeţean va asigura motorina. Un schimb avantajos de ambele părţi, care reduce timpul de intervenţie. “Iarna, suntem nevoiţi să intervenim pe DJ 159A şi DJ 159B, care traversează comuna. Primul drum trece prin satul Izvoare. Mulţi localnici lucrează la Agricola Internaţional SA Bacău, punctul de lucru din Racova, şi trebuie să-i ajutăm pe oameni să ajungă la muncă. Anul trecut, cheltuielile cu motorina au aj