România tocmai a trecut cu bine de un cutremur în seara precedentă, dar asta nu înseamnă că un altul, poate chiar mai puternic, nu va mai avea loc în următorii ani. Iată o listă cu sfaturi de cum să acţionezi în momentul în care eşti surprins de un cutremur, fie că eşti în casă, fie că eşti afară.
Un cutremur de peste 5 grade pe scara Richter a trezit azi-dimineaţă România. În ciuda a ceea ce s-ar crede că oamenii au fost mai preocupaţi să certifice întâi această evidenţă pe Facebook, prin mesaje actualizate regulat, cutremurele sunt un real pericol în momentul în care au o intensitate mai mare de 5 grade. Şi pentru că a fi vedetă de după dărămâturile provocate de un cutremur nu e atât de interesant pe cât sună, iată un ghid (via About.com) cu ceea ce ar trebui să faci când există astfel de probleme.
Ce faci când eşti în casă
Nicicum nu te găsi în centrul camerei şi să aştepţi să se termine. Trebuie să te adăposteşti fie sub o masă mai solidă sau altă piesă de mobilier, fie sub tocul uşii. Dacă eşti prea departe de vreunul dintre aceste „adăposturi“, ghemuieşte-te într-unul dintre colţurile camerei şi aşteaptă să se termine totul (speră că nu printr-o prăbuşire a blocului sau casei).
În niciun caz, în timpul cutremurului şi imediat după, nu părăsi locuinţa pe scări, pe geam sau cu liftul. Şi nici nu ar trebui să stai lângă ferestre, deoarece se pot sparge din cauza mişcărilor seismice. În plus, evită oricare alte obiecte care pot cădea, cum ar fi şifonierul, lustra sau bibelourile de pe televizor. Ar fi o idee bună să nu ai niciodată bibelouri pe TV, dar se mai întâmplă. Este un sfat de urmat şi să rămâi în pat, dacă acolo ai fost surprins de seism, dar protejează-ţi capul cu o pernă.
Este esenţial să rămâi în casă până când pământul se linişteşte, pentru că cele mai multe accidente se petrec tocmai în acele momente iniţiale când intri