Din 2014, în timp ce medicii care lucrează în spitalele de stat vor putea da consultaţii în aceleaşi unităţi sanitare şi în regim privat, în saloane special amenajate, doctorii de la Urgențe și ATI nu pot avea pacienți privați.
Procentul paturilor ocupate de pacienți în regim privat nu poate depăși 20%. Consultarea acestora nu se poate face decât în afara orelor de program. Medicii care optează pentru a avea pacienți privați în spitalul public trebuie să fie angajați ai spitalului și să nu lucreze concomitent și în mediul privat. Sumele obținute în urma plăților făcute de către pacienții privați se vor distribui între medic, echipa medicală și spital (procentele propuse în acest moment sunt 50% pentru medic, 30% echipă, 20% spital).
Noul proiect al Legii Sănătăţii urmărește scoaterea profesiei de medic din categoria personalului bugetar, ceea ce constituie un angajament asumat de USL, prin Programul de guvernare. De asemenea, urmărește creșterea veniturilor pentru medici și echipa medicală în două forme: prin salarizarea pe performanță (pe baza unor criterii care vor fi descrise în normele de aplicare), prin posibilitatea de a consulta și trata pacienți proprii, în regim privat, în spitalul public. În plus, se oferă pacientului posibilitatea alegerii medicului chiar în spitalul public, dacă dorește acest lucru.
Pe de cealaltă parte, Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate şi-a exprimat ingrijorarea că, prin transformarea spitalelor în regii autonome, ONG-uri (fundaţii şi asociaţii) sau societăţi comerciale, acestea ar putea fi politizate, li se poate schimba destinaţia, iar personalul îşi va pierde locurile de muncă, dar este de acord cu creşterea flexibilităţii manageriale. Propunerea coaliţiei este ca spitalele să devină un nou tip de entitate – Societate medicală civilă.
Din 2014, în timp ce medicii care lucrează în spitalele de