În perioada 4-10 octombrie, Săptămâna Internaţională a Spaţiului este un prilej perfect pentru şcolile din întreaga lume de a derula proiecte şi activităţi prin care copiii să simtă că pot depăşi spaţiul îngust uneori al planetei noastre şi că pot visa nestingheriţi la universul nelimitat. Anul acesta, Marte este centrul preocupărilor dascălilor şi elevilor de pretutindeni.
La Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” din Constanţa, toţi elevii ciclului primar, aproximativ 700, şi peste 150 de elevi de gimnaziu, îndrumaţi de învăţători, profesori şi de către coordonatorul proiectului, Anca Moşoiu, au demarat deja activităţile evenimentului.
Elevii claselor pregătitoare au colorat şi modelat sistemul solar, punând în evidenţă planeta Marte. Cei din clasa întâi au pictat scene din viaţa cotidiană de pe Marte, aşa cum numai minţile lor proaspete şi creative o pot imagina, cei ai claselor a doua au confecţionat nave spaţiale şi marţieni, iar cei din clasa a patra au scris despre o zi pe Marte. În viziunea unuia dintre ei, aceasta ar arăta cam aşa:
„Pentru o vacanţă roşiatică, o zi pe Marte e perfectă. E numai bine de trăit pe planeta înflăcărată. Cu puţin ajutor verzui, poate apărea pe loc o casă cu grădină. Pe afară poţi face castele cu jar şi cenuşă. iar cu mingi de foc poţi juca volei la soare cu fachirii. Poţi atinge cu mâna stele fermecătoare.” (Gheorghe Dorian)
Elevii mai mari au redactat mesaje pentru marţieni, pe care urmează să le trimită în spaţiu odată cu lansarea baloanelor cu heliu, din data de 10 octombrie. Cei mai mari şcolari au scris eseuri documentate despre planeta Marte, despre viitorul Terrei, despre explorarea spaţiului şi, mai ales, a celei de a patra planete de la Soare. Cei cu talent literar au imaginat scenarii de film despre invazii extraterestre, despre cum ar putea comunica şi coopera locuitorii Pământului cu cei ai altor