Dupa mai multe saptamani de convulsii, de cutremure chiar, corifeii USL se intalnesc luni cu intentia de a lua taurul de coarne. Fiecare in felul lui. La cateva capitole divergente PSD si-a precizat in mod public punctele de vedere. La fel PNL. PC a iesit pe ultima suta de metri, sugerand ca s-ar plasa de partea aripii Ponta. UNPR nu se mai pune. E gata inrolat. Iata ca vorbim deja despre aripi in USL. Care pot duce alianta in sus. Dar si intr-un picaj accelerat.
In numele Partidului National Liberal, Crin Antonescu a inceput sa traseze o linie groasa. Si adanca. Marcand astfel un teritoriu in care refuza sa-i permita Guvernului sa intre cu bocancii. Este vorba de independenta Justitiei. Este adevarat ca numerosi liberali, inclusiv Crin Antonescu, au criticat in nenumarate situatii actiuni ale unor procurori care, in mod vadit, au reprezentat incalcari flagrante ale drepturilor omului, ale Codului de Procedura Penala ori ale normelor deontologice. Tot PNL este partidul care a insistat cu fermitate, atunci cand au avut loc dezbaterile pentru revizuirea Constitutiei, pentru egalitatea de arme in procesul penal intre acuzare si aparare. Si ca o garantie a respectarii unui asemenea principiu pentru independenta puterilor in stat, dar si pentru posibilitatea ca acestea sa-si poate controla reciproc derapajele. Niciodata insa PNL, prin reprezentantii sai, nu a negociat si nu a acceptat vreo negociere in ceea ce priveste vreo asumare si impartire politica la nivelul marilor Parchete. Dupa sistemul "unul mie, altul tie".
Dimpotriva, atat prin initiativele sale constitutionale sau prin interventiile publice, PNL a insistat pentru o retragere totala a politicului din tot ceea ce inseamna numiri in marile Parchete ori organizarea activitatii acestora. Este unul dintre principalele motive pentru care pactul de coabitare, semnat de Basescu cu Ponta, a fost taxat dr