Instituţiile financiare nebancare (IFN), majoritatea firme de leasing şi credite de consum, aveau la sfârşitul lunii iunie un stoc de credite de 22 miliarde de lei (circa 4,9 mld. euro), în scădere cu 40% faţă de vârful istoric din decembrie 2008, potrivit datelor publicate de BNR.
Activele totale administrate de aceste companii au scăzut până la echivalentul a 33 miliarde de lei. Circa 170 de firme sunt înscrise în registrul general de la BNR, piaţa fiind dominată de companii afiliate băncilor sau unor grupuri financiare internaţionale. Afacerile firmelor de leasing s-au prăbuşit, la nivel agregat, cu 80% faţă de perioada de boom economic, în timp ce companiile de credite de consum au găsit mai puţini clienţi pe care să îi finanţeze.
Piaţa creditelor de consum s-a ridicat la 231 mil. euro în primul semestru din 2013, cu echivalentul a 12 milioane de euro sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor ALB – asociaţia societăţilor financiare. Piaţa leasingului financiar s-a contractat în paralel cu 16% şi a ajuns la 546 mil. euro.
Diminuarea la nivel agregat a portofoliilor de credite s-a suprapus cu un număr tot mai mare de împrumuturi neperformante, în condiţiile în care scăderea cifrelor de afaceri şi a salariilor a pus clienţii în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele. Sumele întârziate la plată ajung la circa 15% din totalul sumelor datorate de clienţii IFN-urilor.
Citiţi aici continuarea articolului
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Mat