Băncile au depus la BNR, prin facilitatea de depozit pe o zi, 1,8 miliarde de lei (echivalentul a 400 de milioane de euro) în fiecare zi lucrătoare din luna septembrie, de şase ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reflectă o îmbunătăţire semnificativă a lichidităţii pe piaţa monetară. Sumele rulate prin facilitatea de depozit pe o zi s-au ridicat la un volum total de 36,7 miliarde de lei (8,2 miliarde de euro) în luna septembrie. Acesta a fost al doilea volum lunar ca mărime din ultimul an.
Un volum mai mare a fost înregistrat doar în luna iunie, respectiv peste 41 miliarde de lei. Lichiditatea mai mare din piaţă a fost reflectată şi de scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară la noi minime istorice. Bancherii rămân reticenţi în a-şi asuma riscuri prea mari prin creditarea economiei şi preferă alternativa plasamentelor la BNR, la o dobândă minimală. BNR a plătit în septembrie o dobândă de 1,5% pe an pentru sumele plasate de bănci prin facilitatea de depozit pe o zi.
De luna aceasta, dobânda a coborât la 1,25% pe an. Această facilitate este oferită ca un debuşeu, dealerii putând să plaseze la sfârşitul fiecărei şedinţe de tranzacţionare leii în exces în depozite pe o zi la BNR dacă nu reuşesc să găsească alte plasamente (în credite pentru clientelă sau la alte bănci comerciale care ar avea nevoie de lichidităţi).
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013
Băncile au depus la BNR, prin facilitatea de depozit pe o zi, 1,8 miliarde de lei (echivalentul a 400 de milioane de euro) în fiecare zi lucrătoare din luna septembrie, de şase ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reflectă o îmbunătăţire semnificativă a lichidităţii pe piaţa monetară. Sumele rulate prin facilitatea de depozit pe o zi s-au ridicat la un volum total de 36,7 miliarde de lei (8,