Cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter, de ieri, de la ora 4.37, cu epicentrul în Vrancea, a zguduit România, dar a şi lămurit un lucru important în satul Izvoarele, din judeţul Galaţi. Cele peste 100 de mişcări tectonice zonale ciudate din ultimele două săptămâni nu sunt seisme naturale. Asta pentru că, spun sătenii, “senzorii naturali” pe care îi au în curte, adică animalele, s-au manifestat diferit la cutremurul din Vrancea, faţă de cele locale, care le zdruncină zi de zi casele şi nervii.
Pe fondul situaţiei dramatice din comuna Izvoarele, cutremurul cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, de duminică, înainte de ivirea zorilor, care a zgâlţâit aproape toată ţara, le-a pus capac gălăţenilor şi aşa îngroziţi de ce li se întâmplă. Iar ideea lansată de directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, potrivit căreia sunt posibile replici de până în 4 grade, i-a scos din minţi pe oameni.
Mai ales că după aproape două săptămâni de studiere a fenomenului “Izvoarele”, specialiştii tot nu i-au putut lămuri despre ce este vorba. Iniţial, li s-a spus că ar fi vorba despre un cumul de factori: inundaţiile care au afectat zona în septembrie, reactivarea unor falii tectonice care ar produce seisme de suprafaţă şi... exploatările petroliere, de unde se extrage ţiţei de peste 60 de ani, în apropierea localităţii - acestea ar fi creat în subteran cavităţi care se surpă. Exploatările petroliere, un posibil motiv?
După o săptămână, exploatările petroliere au fost scoase din calcul, apoi inundaţiile. Au rămas doar faliile tectonice reactivate. Localnicii, din ce în ce mai înspăimântaţi şi mai nervoşi, au scos însă din calcul şi această ipoteză după cutremurul din Vrancea, care s-a produs duminică, la ora 4.37.
“Astă-noapte (ieri - n.r.) au început câinii să latre şi găinile să cotcodăcească. Apoi, după câteva sec