Desigur, sunt de acord cu cei care sustin ca magistratii trebuie platiti bine, pentru efortul depus, pentru riscuri si din cauza interdictiilor impuse de legi speciale, tot asa de bine cum eu cred ca ar trebui platit intreg personalul sanitar, profesorii, aviatorii si cei care au riscuri si mai mari decat cele ale magistratilor si care, chiar daca nu au interdictia de a avea si alte servicii, practic, lipsa de timp este cea care le restrange activitatea la una singura.
Totusi, faptul ca un magistrat e foarte bine platit in Romania, fata de majoritatea categoriilor profesionale, cu atat mai mult nu inseamna ca ei trebuie sa fie scutiti de la plati sau taxe pe care un om de rand, cu un salariu de 10-15 ori mai mic, este obligat sa le plateasca in stadiu procesual. Deunazi, judecatoarea Alina Ghica a fost favorizata pe fata de presedinta Judecatoriei Sector 1, dupa ce i s-a admis o cerere de ajutor public judiciar prin care, desi Ordonata 51/2008 modificata nu vorbeste de „cautiune”, doamnei Ghica, membru CSM care are un salariu de vreo 15.000 lei lunar, i s-a redus cuantumul ”cautiunii” de la la 35.690 lei, la 3.569 lei. Procesul priveste suspendarea unei executarii silite in urma neplatii unui credit de 80.000 euro la BRD. Ce sa zic...ma intreb ce-or fi simtit oamenii aia pe care bancile i-au executat imediat, le-au luat apartamentele sau garsonierele dupa ce doua-trei luni nu au mai platit rata???! Sau cum s-or simti cei carora judecatorii le-au respins cererile de ajutor public judiciar pentru ca aveau salarii de zece ori mai mici decat al judecatoarei Ghica?
In fine, descalcirea acestei povesti trebuie facuta de CSM. Mai precis de Inspectia Judiciara. Dar cum sa cred ca Inspectia Judiciara, care se afla sub umbrela CSM-ului din care face parte insasi judecatoarea Alina Ghica, se va apuca sa verifice daca s-a incalcat procedura legala in acest proces