Universul este infinit în spaţiu şi timp şi se află într-o continuă expansiune. În ultimii ani sondele spaţiale au descoperit mai multe planete spectaculoase, unele dintre ele asemănătoare celor din producţiile SF pe care le-am văzut pe micul ecran. Spre exemplu, Kepler 16b are doi sori, asemenea lui Tatooine, planeta de origine a familiei Skywalker din filmul Star Wars. Mai mult, PH1 are patru sori, iar pe HD 189733b vântul suflă cu 7.000 km/oră.
I se mai spune şi “Planeta de Diamant”, deoarece o treime din masa totală a sa este alcătuită din diamant pur. Planeta 55 Cancri–E se situează la 40 de ani lumină de Terra, în constelaţia Racului. Este mai densă decât Pământul, cu o masă de opt ori mai mare, iar temperaturile la suprafaţă ating 2.148 de grade Celsius. Planeta a fost descoperită pe 30 august 2004, iar tranzitul său a fost observat prima oară în aprilie 2011.
CoRoT-7b
Temperaturile la suprafaţa acestei planete variază între plus 2.000 de garde Celsius şi minus 200 de grade, astfel că peisajele de aici sunt extrem de spectaculoase, cu oceane de lavă şi furtuni de pietre. Se află situată în constelaţia Licornul, la 489 de ani lumină de Pământ şi până la descoperirea planetei Kepler-10b, în ianuarie 2011, a fost cea mai mică exoplanetă cunoscută, cu un diametru de 1,58 de ori mai mare decât cel al Terrei. Cercetătorii susţin că această planetă se află în aceeaşi situaţie în care se afla Pământul imediat dupa formarea sa.
HD 189733b
Particularitatea acestei planete constă în faptul că vântul atinge aici viteze de 7.000 km/oră, iar din cauza silicaţilor din atmosferă aici plouă cu sticlă. Se află în constelaţia Vulpea, la 63 de ani lumină de Pământ, iar culoarea sa este albastru cobalt, ce aminteşte de cea a Terrei, văzute din spaţiu. A fost detectată pe 15 septembrie 2005, atmosfera sa conţine hidrogen, heliu, vapori de apă, metan,