Potenţiala întâlnire dintre preşedintele Traian Băsescu şi politologul Alina Mungiu-Pippidi s-a încheiat cu un fiasco, după o săptămână de negocieri şi de neînţelegeri.
După ce Traian Băsescu a declarat că Alina Mungiu Pippidi ar trebui să intre în politică şi să iasă din demagogie, politologul i-a lansat o invitaţie la dialog preşedintelui, pe o temă fierbinte: proiectul de la Roşia Montană.
Vineri, în presă a apărut un schimb de mesaje între Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu, şi Alina Mungiu-Pippidi, mesaje care arătau disponibilitatea preşedintelui de a avea o dezbatere cu profesorul universitar, în calitate de „reprezentant al societăţii civile“, deci şi al protestatarilor din Piaţa Universităţii.
Alina Mungiu nu a fost însă de acord să fie privită ca emisarul demonstranţilor. „ Această discuţie a fost provocată de faptul că dl preşedinte Traian Băsescu, cu toată autoritatea poziţiei sale, s-a referit la mine, persoană privată, de mai multe ori într-o emisiune de televiziune, în absenţa mea. Acest fapt m-a făcut să propun întâlnirea, şi nu faptul că aş avea vreun mandat de reprezentare a manifestanţilor din Piaţa Universităţii sau Berlin, cele două manifestaţii la care am participat. Nu am nici un asemenea mandat“, a fost răspunsul Alinei Mungiu-Pippidi. În paralel cu acest schimb de epistole, în presă a apărut o nouă informaţie: Alina Mungiu nu este recunoscută ca reprezentant al protestatarilor.
„DEZBATEREA A FOST ANULATĂ DE PREŞEDINTE“
Contactată de „Adevărul“, Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), vede un singur vinovat: Traian Băsescu. „Dezbaterea a fost anulată de preşedinte. Nu ştiu dacă în vreun moment a vrut să avem o dezbatere. Este o manifestaţie în piaţă, nimeni nu poate să-şi asume rolul de reprezentant. Este regretabil că a ren