Cei 21 de membri ai APEC s-au reunit la Bali. Ocazie pentru Beijing de a-si impune pionii in regiune.
Absenta presedintelui american de la Forumul de cooperare economica pentru regiunea Asia-Pacific (APEC), care si-a inceput duminica lucrarile la Bali, ingreuneaza efortul Washingtonului vizand crearea unei vaste zone de comert liber care sa regrupeze 12 tari din zona, cu exceptia notabila a Chinei.
Este vorba de Parteneriatul trans-Pacific (TPP), pe care SUA vor sa-l lanseze pana la sfarsitul acestui an. TPP reuneste Japonia, Australia, Brunei, Canada, Chile, Malaysia, Mexic, Noua Zeelanda, Peru, Singapore, SUA si Vietnam. Adica 40% din PIB-ul mondial. Un club comercial care exclude a priori China, desi Beijingul si-a manifestat recent interesul pentru acest proiect.
Summitul APEC ar fi fost ocazia ideala pentru tatonarea intentiilor Chinei vizavi de acest dosar cheie. Dar problemele de acasa, vezi blocajul financiar al institutiilor publice, l-au determinat pe Barack Obama sa-si amane calatoria la Bali, intr-un moment in care Beijing incearca sa-si impuna avantajele in regiune prin intermediul ASEAN si APEC.
„China va continua sa sustina rolul central jucat de ASEAN in cooperrea din Extremul Orient”, a spus presedintele XI Jinping. Prin numarul de tari participante, APEC umbreste, fara indoiala, cu cei 21 de membri ai sai (inclusiv China, SUA, Japonia, Rusia, Canada si Singapore), TPP-ul dorit de Washington. Impreuna, statele APEC cantaresc 60% din PIB-ul mondial si 45% din comertul international.
APEC si-a fixat ca obiectiv sa ajunga la un acord de liber schimb in 2020. Dar, pe fondul unei cresteri lente, obstacolele s-au inmultit. Saptamana trecuta, Banca asiatica de dezvoltare (BAD) a revizuit in scadere cresterea pentru Asia emergenta la 6% in 2013. „Conjunctura actuala reclama mentinerea stabilitatii financiare pe termen scur