Punct și de la capăt cu Vasile Botnaru și invitații săi: Arcadie Barbăroșie și Doru Petruți.
După o săptămână zbuciumată, în care am avut de toate, şi marşuri „catifelate” ale kinovarului, şi un preşedinte la papion, şi 28 de ambasadori la patru ace, şi un comisar european care şi-a făcut deja un obicei din popasurile la Chişinău, vă propun să încercăm să ordonam impresiile... Împreuna cu doi oameni cumpătaţi, cunoscuţi pentru îndeletnicirile lor de a raporta elanurile puterii la viaţa cotidiană, cu micile şi marile-i probleme, ale celor mulţi. Aşadar, în studioul de la Chisinau al Europei Libere, astăzi se află directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, şi directorul IMAS Chişinău, Doru Petruţi.
Europa Liberă: Eu aş vrea să începem cu o întrebare din abecedarul democraţiei. Oponenţii guvernării pretind că ea nu mai reprezintă votul autentic, dat iniţial. Şi, din această cauză, nu ar fi legitimă opţiunea politică pro-europeană. Ei chiar dau cifra măsurată „farmaceutic”: 15% mai reprezintă coaliţia de guvernare. Acuma să vă întreb în ce măsură, pe final deja de mandat sau, cel puţin, după ecuatorul mandatului parlamentar, câtă legitimitate şi reprezentativitate mai are Parlamentul, astfel încât să fie întrebat dacă merge pe direcţia cuvenită sau ar trebui să tragă frâna?
x Vă întreb pentru că ambii sunteţi dintr-un domeniu care, cu regularitate, măsoară starea de spirit şi, în special, răspunde la întrebarea dacă este corectă sau greşită direcţia pe care se mişcă Republica Moldova, direcţie pe care o gestionează coaliţia de guvernare, domnule Barbăroşie?
Arcadie Barbăroşie: „Problema – astfel cum este formulată de opoziţie – din punctul meu de vedere, din punct de vedere al luptei, al logicii luptei politice, este o întrebare absolut legitimă. Opoziţia poate şi trebuie să folosească diverse mijl