Legătura dintre "fenomenul Izvoarele" şi cutremurul de 5,5 grade din Vrancea "În cazul unui cutremur mare, aş exclude zona Galaţi: Putem să ne aşteptăm la un cutremur mare în Vrancea. Vrancea acum însă este foarte calmă, în compensaţie parcă", a precizat Mircea Radulian, director INFP, la Ştirile ProTV.
Cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Vrancea, ar putea "linişti" activitatea seismică de la Izvoarele, zona din Galaţi în care au avut loc aproape 200 de cutremure în ultimele două săptămâni, susţin experţii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).
Seismul resimţit şi în Capitală readuce în discuţie starea clădirilor vechi, în contextul în care doar 30 dintre cele peste 2.200 de imobile care prezintă un anumit grad de risc seismic au fost consolidate până la ora actuală. România figurează pe harta statelor cu cel mai mare risc seismic din Europa, alături de Italia, Turcia, Grecia şi celelalte state balcanice, potrivit unei raport rezultat în timpul programului Share (Seismic Hazard Harmonization in Europe).
"În cazul unui cutremur mare, aş exclude zona Galaţi: Putem să ne aşteptăm la un cutremur mare în Vrancea. Vrancea acum însă este foarte calmă, în compensaţie parcă", a precizat Mircea Radulian, director INFP, la Ştirile ProTV.
În timp ce seismologii caută să identifice cauzele cutremurelor, structuriştii şi arhitecţii caută să găsească soluţii pentru a consolida clădirile ce riscă să cadă la cutremur.
Seismolog: Cutremurele de la izvoare au cauze naturale
Duminică, locuitorii din satul Izvoarele s-au întâlnit cu un expert al INFP pentru a discuta despre numărul neobişnuit de mare de cutremure din zonă - peste 200 în ultimele zile. Printre temerile exprimate de localnici ar fi aceea că seismele s-ar produce din cauza unei exploatări petro