Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler a declarat recent că Uniunea Europeană este profund divizată, iar cetăţenii aşteaptă soluţii.
Gradul de neîncredere dintre statele membre ale Uniunii Europene riscă să crească în preajma alegerilor pentru Parlamentul European care vor avea loc în primăvara anului viitor, a arătat, la Bruxelles, europarlamentarul Iuliu Winkler.
El a participat la dezbaterea anuală despre starea Europei organizată de Fundaţia Friends of Europe. Ajunsă la cea de-a 10-a ediţie, conferinţa a avut ca titlu „Alegeri dure pentru o Europă aflată în dificultate”.
„Aţi vorbit despre solidaritatea fără precedent care se manifestă la nivelul Uniunii Europene. Această apreciere poate fi contrazisă cu mai multe argumente... La ora actuală, Europa nu este divizată doar între nord şi sud, ci şi între est şi vest, linii de demarcaţie existând între noile state membre şi cele fondatoare, între statele care sunt în spaţiul Schengen şi cele care nu sunt încă, între membrele eurozonei şi cele din afara ei. S-a mai vorbit aici şi despre necesitatea de a reclădi încrederea între statele membre, însă marele pericol este ca viitoarea campanie pentru alegerile europene să nu ducă la reclădirea acestei încrederi, ci chiar să o ruineze pe cea care o avem acum, câtă a mai rămas. Cetăţenii europeni par să aştepte soluţii la problemele lor, mai degrabă de la guvernele statelor lor, decât de la Bruxelles”, a declarat Iuliu Winkler. În opinia europarlamentarului hunedorean marea provocare pentru următoarele şapte luni constă în a găsi cea mai eficientă formulă de adresare către cetăţeni. „Deci, vom reuşi oare să descoperim ce este mai eficient? Să ne adresăm opiniei publice europene, dacă există aşa ceva, sau să ne adresăm separat fiecărei opinii publice din cele 28 de state membre ale UE”, a mai spus Winkler. Preşedintele Consiliului Europea