Producţia românească de cereale din 2013 a fost ajustată pe plus cu 10% în luna octombrie şi a ajuns să fie estimată la 19,1 milioane de tone, aproape de vârfurile istorice din 2004, 2005 şi 2011, potrivit informaţiilor dintr-un raport al Coceral, o organizaţie europeană a traderilor şi procesatorilor de materii prime agricole.
În România, membră a acestui grup este Asociaţia Română a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA), din care fac parte companii cu afaceri cumulate de aproape două miliarde de euro, printre care se numără Cargill, Alfred Toepfer, Ameropa, Bunge, Glencore, Agrium-Agroport, Agricover, CHS sau Nidera.
O astfel de recoltă înseamnă 2,5 miliarde de euro pentru economie, potrivit calculelor ZF.
Anul trecut, valoarea cerealelor a fost cu 8% mai mare pe fondul cotaţiilor mai ridicate cu până la două treimi, potrivit datelor Eurostat.
„Astfel de prognoze iau în principal în considerare factorii climatici, iar ajustările periodice într-un sens sau altul apar pe fondul modificării condiţiilor meteo pentru că producţia vegetală este direct dependentă de acest factor“, explică profesorul universitar Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti“.
El mai spune că rapoartele periodice de producţie influenţează evoluţia cotaţiilor de pe piaţa cerealelor, dar adaugă şi că estimările cuprind şi un factor de incertitudine având în vedere că este dificil de făcut calcularea exactă a producţiei de cereale.
„Anul agricol 2013 este până la urmă unul bun în ciuda prognozelor mai puţin favorabile din primăvară atunci când se anunţa secetă pe perioada verii. Se pare că evoluţia favorabilă va continua pentru că a plouat şi grâul, orzul şi rapiţa vor intra în condiţii bune în iarnă.“
Raportul Coceral din octombrie indică o producţie de grâu românesc de