Hon Lik, farmacistul chinez care a inventat ţigara electronică, avertizează că autorităţile trebuie să impună reguli mai stricte pentru fabricanţii acestor produse, pentru că unele dintre ele ar putea să fie nocive pentru sănătate.
“Astăzi, majoritatea producătorilor nu sunt nici profesionişti în medicină şi nici mari grupuri internaţionale capabile să respecte norme stricte de calitate. Sunt firme mici, care fabrică ţigarete electronice alături de alte gadgeturi. De aceea, uneori rezultatele testelor nu sunt bune deşi, în principiu, la invenţia mea totul poate fi verificat: componentele, aditivii folosiţi, temperatura de vaporizare” a spus Hon Lik. El a fost solicitat de un reporter al publicaţiei franceze Science et Avenir să comenteze rezultatele studiilor recente care au arătat că ţigaretele electronice ar conţine metale grele sau formaldehidă.
“Sper ca marile grupuri farmaceutice din lume să se lanseze în producţia de ţigarete electronice şi că autorităţi ca FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite vor impune norme din ce în ce mai drastice pentru ca aceste produse să fie cât mai sănătoase cu putinţă” a spus Hon Lik.
Farmacistul chinez a depus primul brevet pentru ţigara electronică în China, în anul 2003.
Controversele legate de utilizarea ţigaretelor electronice sunt tot mai dese în ultima perioadă, pe măsură ce aceste produse au ajuns să fie din ce în ce mai utilizate. Deşi este, în teorie, un produs care să-i ajute pe fumători să se lase de fumat, ţigara electronică pare a seduce, de fapt, tot mai mulţi europeni şi determină o mare parte dintre ei chiar să se apuce de fumat. Pentru că, în unele state se poate cumpăra de oricine, oricând, de la orice magazin, iar consumul este permis chiar oriunde, spre deosebire de ţigările clasice. În Franţa, de exemplu, această modă a inhalatului a prins deja la un milion de consumator