Telefonul acestei toamne este iPhone 5S, iar, cu ajutorul retailerului online evoMAG, am reuşit să-l vedem şi noi la lucru. Apple nu s-a grăbit să-l lanseze în iunie, aşa cum ne aşteptam la începutul acestui an, tocmai pentru a scoate un produs cât mai bun şi mai optimizat. Şi le-a ieşit.
iPhone 5S vine cu ce au mai bun cei de la Apple. Nu cu ce are însă cel mai bun piaţa. 1 GB de RAM, în comparaţie cu alte telefoane care vin cu 2GB, cum ar fi Samsung Galaxy S4 sau HTC One şi multe altele. Vine cu chipsetul Apple A7, care se bazează pe un procesor dual-core de 1,3 GHz, în comparaţie cu quad-core-urile sau chiar octa-core-urile de la competiţie. Camera principală are 8 MP, când standardul este de 13 MP.
Punând toate acestea cap la cap, am putea crede că este un telefon slab. Din fericire pentru Apple, echipa care a proiectat acest telefon a făcut o treabă minunată. Modul în care au configurat acest telefon cu cifre mai mici decât concurenţa face celelalte echipe de dezvoltare ale competitorilor să pară alcătuite din amatori.
Camera filmează foarte bine, întâmplarea a făcut să am în acelaşi timp şi un Samsung Galaxy S4 Zoom, care dispune de un senzor optic de 16 MP şi un zoom optic 10x. Nu pot spune că a depăşit în calităţi optice telefonul coreenilor, însă pentru un senzor foto la jumătate, pozele şi filmările nu au ieşit decât cu puţin mai slabe. Dar calitatea este acolo. Îmi place că este mult mai sensibilă la lumină redusă şi scoate imagini foarte bine luminate.
În ceea ce priveşte minusurile, aş atrage atenţia asupra display-ului. Are probleme în soare. Apple mai mult a alungit ecranul pentru a scoate o diagonală mai mare, iar raportul în loc de 16:9, este cam de 16:8. WiFi-ul este slab. În acelaşi loc în care, cu alte telefoane, mult mai modeste, prinzi 13-15 reţele, 5S-ul prinde doar vreo 3-4. Slotul pentru cartele nanoSIM este iar o bă