Un român care fumează zilnic un pachet de ţigări asigură anual la bugetul de stat în jur de 413 euro, echivalentul a 1.840 de lei, potrivit calculelor gândul. Datele Ministerului de Finanţe arată că anual dependenţii de tutun aduc la bugetul de stat un miliard şi jumătate de lei. Din această sumă doar o mică parte revin vicioşilor care vor să se lase de fumat, mai exact 200.000 de lei pentru 2013. Atât a decis Ministerul Sănătăţii că este suficient pentru programul Stop Fumat, demarat de instituţia mai sus menţionată în 2007.
„Aceşti bani nu ne ajung decât pentru achitarea salariului personalului implicat în acest program. Acesta este şi motivul pentru care pacienţii nu mai primesc gratuit medicamentele cu ajutorul cărora pot renunţa la fumat”, a declarat pentru gândul dr. Magdalena Ciobanu, medicul coordonator de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.
Astfel, de şase luni, fumătorii care vor să renunţe la acest viciu cu ajutorul programului STOP Fumat trebuie să scoată bani din buzunar pentru a-şi cumpăra medicamentele necesare.
De la anul însă aceste medicamente ar putea fi din nou compensate. Cel puţin asta a promis ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. „De la anul, prioritare vor fi toate programele de prevenţie. Programul STOP Fumat face parte din ele”, a declarat pentru gândul şeful de la sănătate.
Programul STOP Fumat prevedea ca statul să asigure celui care vroia să se lase de fumat asistenţă psihologică şi tratament medicamentos, ambele în regim gratuit. Din aprilie, ministerul Sănătăţii a sistat fondurile pentru achiziţionarea medicamentelor, astfel că fumătorii care vor să renunţe la acest viciu trebuie să îşi cumpere medicamentele.
În România sunt autorizate două medicamente anti-fumat: Champix – o singură cutie costă peste 150 de lei - şi Zyban – o singură cutie costă peste 90 de lei. Pentru un tratament complet