CUTREMUR. UPDATE: Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade, transmite Mediafax.
_ _ _ _ _
CUTREMUR. Un seism cu magnitudine de aproape 5,5 grade pe scara Richter a avut loc în această noapte în România şi a fost resimţit şi la Bucureşti.
Conform Institutului Naţional de Fizică a Pământului, cutremurul a avut loc în Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri, şi s-a simţit la Bucureşti şi în foarte multe alte oraşe din România.
Acesta este cel mai mare cutremur înregistrat în acest an în România.
Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, declara, în luna ianuarie, că anul 2013 va avea o activitate seismică intensă, însă vor fi cutremure de mică intensitate, care nu vor provoca victime sau pagube materiale.
"Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe, dar asta şi pentru că avem o aparatură extraordinară care monitorizează cutremure foarte mici. Dar cutremure în care să moară cineva nu vom avea deocamdată. Un cutremur care să producă victime omeneşti şi pagube materiale trebuie să aibă peste 7 grade pe scara Richter. Nu este cazul încă să discutăm despre un asemenea cutremur. Cutremure de 6 grade pot fi oricând, dar acestea nu ne interesează pentru că nu pot produce pierderi de vieţi şi pagube. Ele sunt cam la 10 ani. Pot fi oricând, anul acesta sau la anul, dar nu au niciun fel de relevanţă asupra României. Am făcut cercetări pe bază de analiză istorică, ştiinţifică, a ceeea ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani în România. Nu poate fi un cutremur catastrofal, de 7 grade, în următoarea perioadă. În medie, sunt circa 350-400 de cutremure pe an", a declarat Gheorghe Mărmureanu pentru Mediafax.
Cu toate acestea, cercetătorul George Purcaru, care a prezis cutremurul din 1977 şi ca