Cutremurul care a zguduit România în noaptea de sâmbătă spre duminică a readus în atenţie clădirile cu „bulină roşie” şi sunt încadrate într-o clasă de risc seismic. Multe dintre acestea devin pericol pentru trecători şi la un vânt mai puternic, când bucăţi de tencuială sau de ţiglă se desprind şi ajung pe stradă.
Majoritatea construcţiilor de pe „lista neagră” din Braşov sunt cele din Centrul istoric, iar la un cutremur mai puternic s-ar putea prăbuşi. După ultimul seism, nu au fost înregistrate incidente la Braşov, ţinând cont că nu s-a resimţit foarte tare în zona noastră, chiar dacă a avut magnitudinea de circa 5,5 grade pe scara Richter şi a fost considerat cel mai puternic din ultimii patru ani.
Autorităţile au statistici perimate
Republicii, Mureşenilor, Postăvarului, Castelului, Apollonia Hirscher şi Nicolae Bălcescu sunt doar câteva dintre străzile pe care se regăsesc astfel de clădiri, însă pericole sunt şi în cartierele de blocuri. Locatarii sunt disperaţi că nu au posibilităţi financiare să facă reparaţii şi să se pună, astfel, la adăpost, în cazul unui posibil dezastru. În evidenţele Primăriei Braşov sunt aproximativ 100 de clădiri cu „bulină roşie”. Majoritatea nu au însă, montat vreun anunţ de avertizare. Şi pe site-ul Ministerului Dezvoltării apare o listă cu clădirile expertizate tehnic în perioada… 1993 – 2007 şi care ar fi în pericol de prăbuşire, însă nu se ştie cât de actuală mai este aceasta. lista nu conţine decât 48 de imobile, unele vechi de secole, dar şi unele mai noi, cum ar fi, de exemplu, un bloc cu patru etaje de pe strada Soarelui, dar şi un bloc cu zece etaje de pe strada Aurora, construit în 1977, şi care a fost încadrat în clasa II de risc seismic, în anul 2002. Un alt imobil încadrat în aceeaşi clasă era şi blocul de pe Saturn nr. 50, însă acesta a fost reabilitat în urmă cu doi ani.
Guvernul n-a mai dat ba