Prin pachetul de servicii medicale de bază cetăţeanul ştie la ce servicii are dreptul gratuit, fiind astfel mai puţin probabil să apeleze la plăţi informale, o practică din sistem pe care o descurajăm, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Eugen Niolăescu.
"Până acum, pacientul avea drepturi doar pe hârtie. În realitate trebuia să scoată bani din buzunar pentru orice. De acum înainte, serviciile din pachetul de bază sunt clare şi garantate. Dacă cetăţeanul ştie la ce servicii are dreptul în mod gratuit, este mai puţin probabil să apeleze la plăţi informale. Vrem să descurajăm această practică din sistem", a spus ministrul Sănătăţii.
Nicolăescu a mai spus că, până acum, pacientul mergea la spital pentru orice, dar după aplicarea noului pachetul de bază va fi oferit pacienţilor acces mai uşor la tratament prin medicul de familie şi de ambulatoriu, iar finanţarea acestor două segmente va creşte.
"Concomitent va creşte finanţarea pentru medicina primară şi pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleaşi servicii ca în spital, cu costuri mai mici. Pachetul nu va reduce tipurile de servicii medicale, nu taie din ele, ci spune clar unde şi cum se acordă ele, direcţionând pacientul", a explicat Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că, prin pachetul de bază, medicilor de familie li se dă posibilitatea să acorde o gamă mai largă de servicii. De asemenea, va creşte şi numărul serviciilor acordat în ambulatoriul de specialitate.
Nicolăescu a subliniat că un lucru foarte important este introducerea unui set de consultaţii preventive gratuite şi pentru adulţii care nu au probleme de sănătate.
Ministrul a mai arătat pachetul evidenţiază un set de afecţiuni care pot fi tratate în afara spitalizării continue, în cazul în care ele nu prezintă complicaţii şi co-morbidităţi, iar pentru acestea se