Mişcarea telurică, cea mai puternică din 2009, poate fi urmată de un seism catastrofal, susţin specialiştii. 6.500 de bucureşteni ar muri dacă s-ar produce un cutremur ca în 1977.
Seismul cu o intensitate de 5,5 grade Richter, produs în Vrancea ieri dimineaţă, nu a risipit prognozele specialiştilor că în perioada următoare se va înregistra un cutremur între 6 şi 7 grade pe scara Richter. Seismologii doar că nu se pun de acord asupra momentului când vă avea loc un cutremur asemănător celui din 1977: intensitate de 7,2 grade Richter şi o durată de 55 de secunde.
Mircea Radulian, directorul Institului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), consideră că mişcarea telurică de ieri dimineaţa, resimţită în jumătatea de Est a ţării, a fost marele seism al anului. În schimb, seismologul George Purcaru susţine că România va fi lovită în acest an de un cutremur mult mai puternic, de până în 7,1 grade pe scara Richter, iar cercetătorul Gheorghe Mărmureanu prevede vibraţii de peste 6 grade Richter.
6.500 de morţi, în cazul unui seism puternic
Cert este că mai marii Capitalei ştiu exact ce s-ar putea întâmpla în cazul în care ar veni un cutremur cu o intensitate la fel de mare ca cea din 1970. Cu toate acestea, clădirile vulnerabile nu sunt consolidate, iar Municipalitatea pare să nu se grăbească să facă aceste lucrări. Abia s-au reabilitat 14 clădiri în aproximativ şase ani. Concret, un document aprobat de aleşii generali şi semnat de primarul general Sorin Oprescu în 2009, cuantifică numărul victimelor şi al morţilor în cazul unui seism mare. Astfel, un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, produs seara sau noaptea, ar duce la decesul a 6.500 de bucureşteni, 16.000 ar fi răniţi grav, 10.500 - spitalizaţi, 13.000 - răniţi uşor, iar 95.000 ar rămâne captivi în clădiri sau sub dărâmături.
Documentul mai precizează că cele mai multe clădiri care se