În condiţiile unei creşteri economice decente în primul semestru, politicul rămâne la ora actuală cea mai mare sursă de incertitudine pentru România, apreciază analiştii grupului ING, în raportul de perspectivă din octombrie pentru pieţele emergente.
Alianţa de guvernământ nu face faţă bine primului ei şoc - protestele contra proiectului minier Roşia Montană, care au provocat în tabăra aliaţilor liberali cereri de demisie a premierului. Deşi prim-ministrul a aprobat proiectul doar pentru a-l trimite în Parlament spre a fi respins, iar o criză de guvern a fost evitată, o astfel de fragilitate a coaliţiei indică instabilitate.
"Totuşi, ţinând cont că nu este în curs nicio reformă structurală reală, impactul pe piaţă al unei implozii a coaliţiei s-ar putea dovedi mai slab şi mai scurt decât evenimentele din vara trecută", conchide prezentarea ING.
FMI notează, de asemenea, în raportul de ţară publicat la 4 octombrie că, după ce România a ieşit din procedura de deficit excesiv a UE, "presiunile în favoarea unor măsuri populiste sunt în creştere şi de natură să erodeze efectul reformelor anterioare sau să creeze noi riscuri, ca de pildă iniţierea unor parteneriate public-privat fără capacitatea corectă de evaluare a riscurilor".
Guvernul trebuie să reziste acestor presiuni, arată FMI. "În plus, trebuie depăşite conflictele interne care au subminat reformele instituţionale, de pildă în zona planificării investiţiilor". Sunt necesare eforturi hotărâte pentru ameliorarea absorbţiei fondurilor UE şi reforme instituţionale menite să rezolve definitiv problema arieratelor, adaugă FMI.
În condiţiile unei creşteri economice decente în primul semestru, politicul rămâne la ora actuală cea mai mare sursă de incertitudine pentru România, apreciază analiştii grupului ING, în raportul de perspectivă din octombrie