Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de vineri în jurul nivelului de 4,43 lei/euro, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare. Cele mai vizibile mişcări au fost înregistrate în prima parte a şedinţei, când ordine de vânzare de euro plasate de jucători străini au dus cursul până la un nivel minim al zilei de 4,4250 lei/euro, iar apoi unele ordine de cumpărare de euro plasate în numele unor companii locale au ridicat cotaţiile la un maxim de 4,4350 lei/euro. La acelaşi moment, zlotul şi forintul erau în scădere uşoară în raport cu euro.
Cursul de referinţă anunţat de BNR a scăzut vineri pentru a patra zi consecutiv şi a ajuns la 4,4306 lei/euro, atingând astfel cel mai redus nivel din ultima lună. O paritate mai mică decât cea de vineri a fost afişată în data de 2 septembrie, când euro a fost la 4,4221 lei. Leul s-a apreciat şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă coborând cu 0,6 bani, la 3,2560 lei/dolar. Astfel, rata de schimb a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni.
Cursul de referinţă leu/franc elveţian a coborât de asemenea, la 3,6142 lei/franc. Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian. Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au crescut uşor, la 2,35% - 2,85% pe an.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013
Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de vineri în jurul nivelului de 4,43 lei/euro, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare. Cele mai vizibile mişcări au fost înregistrate în prima parte a şedinţei, când ordine de vânzare de euro plasate de jucători străini au dus cursul până la un nivel minim al zilei de 4,4250 lei/euro, iar apoi unele ordine de cumpărare