Peste două milioane de persoane sunt angajate în China de către guvern pentru a monitoriza activitatea pe internet, ceea ce demonstrează cât de mult încearcă statul să controleze mediul online, scrie BBC.
Publicaţia The Beijing News susţine că cei care monitorizează traficul pe internet, descrişi drept analişti de opinie pe internet, sunt pe ştatele de plată ale guvernului.
China are sute de milioane de utilizatori ai internetului, iar aceştia încep să folosească tot mai des microblog-uri pentru a critica guvernul. Studiile arată că activitatea guvernului de a interzice criticile pe internet se îndreaptă în special în direcţia reţelelor de socializare.
Persoanele angajate să monitorizeze traficul pe internet nu au persmisiunea să streargă postările găsite necorespunzătoare, ci doar să analizeze microblog-urile, conform The Beijing News.
Spre exemplu, Tang Xiaotao monitorizează traficul pe internet de şase luni, iar activitatea sa implica “să se aşeze la calculator în fiecare zi, să scrie nişte cuvinte-cheie cerute de clienţi, iar dacă găseşte opinii negative legate de aceştia, le strânge şi le trimite spre o analiză mai amănunţită”, conform raportului The Beijing News.
Acelaşi raport susţine că software-ul folosit pentru monitorizare este foarte avansat, fiind susţinut de sute de servere şi fiind capabil să verifice şi site-uri din afara Chinei.
Se estimează că două milionae de agenţi de monitorizare sunt parte din armata pe care guvernul o foloseşte pentru controlul internetului.
Cel mai popular site de microblogging este Sina Weibo, lansat în 2010, care în prezent are peste 500 de milioane de utilizatori înregistraţi. Pe Sina Weibo sunt postate 100 de milioane de mesaje pe zi.
Peste două milioane de persoane sunt angajate în China de către guvern pentru a monitoriza activitatea pe internet, ceea ce demonst