Cutremurele înregistrate în ultima perioadă în zona comunei Izvoarele, din judeţul Galaţi , au cauze naturale, existând un stres puternic în scoarţa terestră, astfel că plăcile tectonice "se împing unele în altele", iar fenomenul nu poate fi oprit, arată experţii prezenţi în zonă pentru cercetări.
"La izoarele, există o propagare şi un efect de amplificare local. De asta se simt foarte bine, ca urmare a geologiei acest efect de ampllificare face ca un cumtremur să fie simţit mai puternic aici decât spre Slobozia, de exemplu. Din păcate, nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca evenimentele seismice să mai dureze. Este vorba de zile", afirmă experţii prezenţi la faţa locului.
Potrivit acestora, după activitatea seismică intensă din noaptea de vineri spre sâmbătă şi din cea de sâmbătă spre duminică, aceasta din urmă de mai mică intensitate, ar trebui să urmeze perioada "descrecătoare a activităţii seisimice".
"Cauzele producerii acestor cutremure sunt naturale. Există un stres puternic în scoarţă, astfel că plăcile tectonice se împing unele în altele şi are loc ruperea", a declarat un expert aflat în zona Izvoarele pentru cercetarea fenomenului.
Acesta a explicat că s-a reactivat o falie situată în apropierea comunei Izvoarele, care "a mai dat cutremure". "Acum este o activare ieşită puţin din comun", a afirmat expertul.
La întrebarea unor localnici din zonă dacă seismele au legătură cu exploatarea petrolieră din zonă, acesta a spus că este luată în calcul şi această ipoteză, dar că din datele de până acum nu poate fi considerată o cauză.
De asemenea, expertul a spus că seismologii iau în calcul inclusiv ipoteza ca inundaţiile puternice din zonă să fi influenţat activitatea seismică din ultima perioadă. "Este vorba despre efectul apei asupra activităţii seisimice, şi anume în momentul retragerii apelor apare aşa-numi