Când ţi-ai cumpărat ultima dată un smartphone sau o tabletă, ai analizat testele de performanţă? Dacă ai făcut asta, atunci trebuie să ştii că Samsung, LG sau HTC le alterează. Dacă nu, atunci n-ai pierdut nimic din cursa „muşchilor“ sau a dispozitivelor „dopate“. Apple, Motorola şi Nvidia ies „curate“.
Este un mers firesc cu fiecare smartphone şi tabletă, în fiecare an. Sunt lansate, ajung la oamenii care le vor testa şi vor scrie review-uri, iar mulţi dintre aceştia le trec prin teste de performanţă. Sunt teste care împing componentele la maximum pentru a vedea scorul cel mai mare. E o întrecere pe bază de muşchi pe care se pare că Samsung vrea s-o domine. Dar şi HTC, LG sau Asus, împreună cu mulţi alţi producători. AnandTech şi Ars Technica s-au apucat să cerceteze cât de mult alterează producătorii rezultatele.
Aceste modificări au fost subiecte „fierbinţi“ ale săptămânii, pornită toată dezbaterea de la Galaxy Note 3. Anand Lal Shimpi scrie, pentru AnandTech, cum a întocmit un grafic (cel de mai jos) pe care nu ar fi crezut că îl va face vreodată. A testat HTC One, LG G2, Moto X, Note 3 sau Nvidia Shield şi a vrut să vadă care minte şi care nu, care trage în jos la kilogramul testelor. Se pare că toate vedetele de anul acesta, cu excepţia Moto X, Nvidia Shield şi a telefoanelor iPhone.
„Este o problemă care a apărut în ultimii doi ani şi una care nu include doar compania Samsung“, scria Lal Shimpi. Mai nou, Samsung a spus că n-a alterat cu nimic ceea ce Note 3 poate livra, doar problema trebuie privită altfel. „Galaxy Note 3 îşi măreşte frecvenţele de lucru ale plăcii graficii şi ale procesorului, atunci când are nevoie de mai multă putere“, susţine compania citată de GSMArena.
Comparaţia de la AnandTech
Apple, încă de la primul iPhone, nu a spus niciodată ce dotări are în telefon şi nici cât de mult contează acestea. S-a lim