Firme mari care au păpat bani grei din bugetele publice continuă să se înfrupte, sfidând legile economiei de piaţă. Un exemplu de ce se întâmplă când statul se comportă ca un infractor economic este combinatul Oltchim.
Nu spunem că nu sunt utile astfel de întreprinderi, ci dorim să evidenţiem cât sunt de păguboase pentru bugetul de stat, dar şi faptul că există un tratament preferenţial în favoarea firmelor de stat şi în defavoarea companiilor private. De exemplu, nici o firmă privată nu ar fi fost lăsată de autorităţi să producă datoriile pe care le are Oltchim, şi nici o firmă privată cu pierderile Termo Craiova SRL nu ar fi stat cu numărul enorm de angajaţi pe care îi are fosta regie.
Oltchim, poveste de (in)succes
Cea mai mare „căpuşă“ a economiei Olteniei şi chiar a economiei naţionale se găseşte în ograda statului, la Oltchim Râmnicu Vâlcea. După ce compania a acumulat sute de milioane de lei datorii către buget şi pierderi uriaşe formate din şase cifre, Oltchim se salvează miraculos din insolvenţă. Dar cum? Tot pe spinarea poporului, care va achita la un moment dat, indirect, datoriile vechi, istorice ale fostei Oltchim. Aceasta va deveni istorie, lăsând în conturile statului sume enorme „cu minus“. Oltchim 2, o companie ce va conţine activele viabile ale Oltchim, va exista de săptămâna viitoare. Administratorul judiciar al Oltchim va transfera pe noua firmă licenţele, brevetele, activele fixe şi personalul, iar vechiul Oltchim va fi lăsat cu datoriile şi falimentat, scrie Economica.net. Potrivit administratorului judiciar al Oltchim, pe cea de-a doua firmă, care va apărea zilele acestea, vor fi trecute „platformele Râmnicu Vâlcea şi Bradu, drepturile de proprietate industrială, licenţe autorizate, contractele în derulare şi personalul Oltchim“.
Datorii de 800 de milioane de euro
Pe vechiul Oltchim vor rămâne „activele toxice şi