Cutremurul din această dimineaţă s-a resimţit mai puternic pe axa Vrancea-Chişinău
Cutremurul din 1977 a devastat Bucureştiul. A fost o mare surpriză pentru toată lumea. Nimeni nu se aştepta la un asemenea dezastru.
În zilele noastre, se vorbeşte încă din 2007 despre un posibil cutremur devastator, care ar corespunde unei ciclicităţi de cca 40 de ani a seismelor de acest fel. Povestea este mai lungă şi mai complicată.
Cutremurul din 1940, produs la o adâncime mai mare, a distrus până la temelii unul dintre cele mai importante oraşe ale Vrancei, Panciu. Din vechiul oraş, sediu al proprietarilor de pământuri, al arendaşilor, comercianţilor şi cămătarilor, a rămas atunci doar o statuie – cea ridicată în memoria ostaşilor căzuţi în primul război mondial.
Cutremurul din această dimineaţă, 4:37, în regiunea Vrancea, a avut 5,5 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 134 km , resimţindu-se mai mult în zona Focşani şi Panciu. Cutremurul din această dimineaţă s-a resimţit şi la Bucureşti.
Cutremurul din 1940, produs la ora 3:39, pe 10 noiembrie , cu epicentrul în zona Vrancea, a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Efectele lui au fost devastatoare în centrul şi sudul Moldovei, dar şi Muntenia a fost afectată. S-au înregistrat atunci 1.000 de morţi şi 4.000 de răniţi. Cutremurul s-a simţit şi la Bucureşti, unde s-au înregistrat cca. 300 de morţi, majoritatea la prăbuşirea blocului Carlton, structură cu 12 etaje din beton armat, foarte modernă la acea vreme. Şi alte clădiri din Capitală au fost deteriorate. După cutremur, Asociaţia Generală a Inginerilor din România a întreprins un studiu detaliat al efectului cutremurului asupra clădirilor din beton armat.
Adâncimea contează . Mişcările tectonice din Vrancea nu afectează doar acea zonă. Ba chiar este posibil, în funcţie de adâncime