Pe 1 august 1943, cerul de deasupra Ploiestiului s-a intunecat. In acea zi s-a petrecut cel mai violent bombardament de aviatie al unui oras romanesc de la intrarea tarii noastre in al Doilea Razboi Mondial.
Circa doua sute de bombardiere B-24 Liberator s-au napustit asupra rafinariilor ploiestene, dupa saptamani de pregatiri in deserturile libiene. Insa, nimic nu i-a putut pregati pe aviatorii americani pentru cuibul de viespi ce l-au rascolit intr-unul din cele mai bine aparate orase ale Europei.
Petrolul lui Hitler: Fortareata Ploiesti a lui Gerstenberg (I) - Documentar
Inca de la inceput misiunea a intampinat probleme. In timpul decolarilor de pe aerodromul din Beghazi, unul dintre bombardiere a avut probleme la unul din motoare si s-a prabusit, din cei unsprezece membri ai echipajului numai doi scapand cu viata.
Nu va dura mult pana cand nesansa ii va lovi iarasi pe aviatorii americani. La doar cateva ore dupa ce parasesc Libia, bombardierul pilotat de Brian Flavelle incepe sa zboare neregulat, pierde altitudine si cade in Marea Adriatica. In ciuda ordinelor stricte, Guy Iovine isi intoarce bombardierul si merge sa caute supravietuitori, dar cu niciun folos. Intreg echipajul isi pierduse viata.
Iovine incearca apoi din rasputeri sa ajunga din urma grupul de bombardiere, dar intr-un final renunta. Inca 13 vor renunta din pricina problemelor tehnice si din cele 178 de bombardiere care au plecat in misiune, numai 162 au trecut in Romania pe la punctul de intrare prestabilit.
Pe parcurs grupurile de bombardament nu au ramas unite si s-au despartit in doua. Pe de o parte Grupul 93 Bombardament "Travelling Circus", condus de locotent-colonelul Addison E. Baker si Grupul 376 Bombardament "Liberandos", condus de colonelul Keith K. Compton, iar pe cealalta, Grupurile 98 Bombardament "Pyramiders", 44 B