Băncile şi brokerii din Statele Unite se pregătesc pentru a tranzacţiona obligaţiunile americane afectate de un eventual "default", reprezentând ratarea unor plăţi de către Trezorerie, chiar dacă investitorii de pe Wall Street continuă să creadă că SUA nu vor ajunge în această situaţie.
O asociaţie care reuneşte sute de firme de brokeraj, bănci şi administratori de active a întocmit planuri pentru ca platformele de tranzacţionare să poată procesa tranzacţii implicând obligaţiuni SUA aflate în "default", a declarat directorul operaţional al organizaţiei, Rob Toomey, citat de CNBC.
Disfuncţionalităţile politice de la Washington au ridicat posibilitatea odată de neconceput a intrării SUA în incapacitate de plată, cu posibile efecte financiare şi economice grave.
Statul federal ar putea începe să nu mai achite scadenţele în contul datoriei dacă politicienii din Congres nu ajung la un acord pentru creşterea limitei de îndatorare a ţării, în prezent la 16.700 de miliarde de dolari.
Asociaţia băncilor şi firmelor de brokeraj contează pe faptul că Trezoreria SUA ar urma să anunţe cu o zi înainte că nu va putea efectua plăţi aferente unor obligaţiuni. Sectorul financiar ar avea astfel timp să calibreze sistemele pentru a recunoaşte instrumentele financiare respective ca fiind în "default".
"Se implementează protocoale", a declarat Toomey.
Băncile au lucrat, de asemenea, la propriile planuri pentru o eventuală situaţie de neplată a datoriilor de către statul american.
În cazul în care SUA nu ar plăti la timp, consecinţele ar putea fi dezastruoase, scrie CNBC. Costurile de împrumut ar putea creşte puternic, atât pentru companii, cât şi pentru populaţie, iar bursele ar putea intra în colaps. Trezoreria a avertizat, joi, că intrarea în "default" ar putea declanşa o criză financiară şi cea mai gravă recesiune începând din anii