Prima clasă digitală, inaugurată la începutul anului, este locul unde elevii şi profesorii comunică şi învaţă împreună pe tablete şi manuale digitale. În timp ce dascălii sunt timoraţi de experienţă, tinerii spun că se simt ca în teambuilding
Într-o lume în care tehnologia ne influenţează stilul de viaţă şi modul în care muncim, a venit vremea să schimbăm şi modul în care învăţăm, să adaptăm şcoala erei digitale, spun specialiştii. Transformarea a început deja, iar un prim pas îl reprezintă prima clasă digitală din România, care a fost inaugurată pe 17 septembrie, la o zi de la începerea noului an de învăţământ, la Şcoala Comercială Superioară „Nicolae Kretzulescu“ din Capitală.
Atunci a fost doar o oră demonstrativă, însă clasa va fi disponibilă elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a care aleg să urmeze, o oră pe săptămână, cursul extra- curricular numit „Succesul profesional“, menit să-i înveţe tehnici necesare pentru a se integra pe piaţa muncii. Mai departe, mult-aşteptatele manuale digitale ar urma să ajungă pe băncile copiilor de clasa I şi a II-a de la anul, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Clasa „inteligentă“ e deocamdată mai mult o curiozitate în peisajul educaţional românesc, însă proiectul va fi extins şi în alte şcoli din ţară anul acesta. Inedita sală de clasă, vizitată de reporterii „Weekend Adevărul“ într-o lecţie demonstrativă dedicată altor şcoli interesate, este „produsul“ industriei IT autohtone, interesată să impulsioneze digitalizarea educaţiei.
Într-o sală cu 10 mese, fiecare cu trei locuri, elevii au propria tabletă pe care scriu, în loc de caiete, iar profesorii au ecrane de tip touchscreen (ecran tactil) în loc de tablă, care sunt interconectate.
Astfel, tot ce scriu elevii pe tablete apare în timp real pe ecranul din faţa clasei, putând să se facă prezentări şi comparaţii într-un mod interactiv. Da