Societatea greacă nu mai poate suporta noi măsuri de austeritate iar accentul trebuie pus acum pe stimularea creşterii economice, susţine, într-un interviu acordat EVZ, Konstantinos Michalos, preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ din Grecia. El pledează, de asemenea, pentru primenirea clasei politice, singura responsabilă pentru actuala situaţie economică din Grecia.
Au fost şapte valuri successive de austeritate în Grecia. Unde se află acum societatea greacă în raport cu aceste măsuri? Mai poate suporta grecul de rând noi tăieri de cheltuieli la bugetul de stat?
Sub nicio formă. Am trecut deja de limita supravieţuirii în ceea ce priveşte societatea greacă, am militat împotriva acestor măsuri încă din prima zi, în aprilie 2010 când a fost semnat primul memorandum cu FMI. Ce trebuie înţeles acum, mai ales după ce FMI a recunoscut public că implementarea acestei combinaţii de politici economice a fost una greşită, este că trebuie să găsim o nouă reţetă de politici economice. Mai întâi de toate, guvernul grec trebuie să facă presiuni asupra partenerilor externi, atât UE cât şi FMI, pentru deblocarea de fonduri de care avem mare nevoie pentru stimularea creşterii.
Până la recapitalizarea băncilor, fiecare zi e vitală pentru multe companii elene, deja am pierdut 74.000 de companii de la debutul crizei. Dacă mergem pe aceeaşi reţetă de politici economice, până la finalul anului 2013 am putea pierde alte 36.000 de companii. Vă imaginaţi că dacă aceste victime provin din partea sănătoasă a sectorului privat, atunci efectele vor fi devastatoare. Deci ne trebuie fonduri pentru a acoperi găurile lăsate în sistemul bancar până la recapitalizarea băncilor, programată să se încheie luna aceasta. Ne trebuie mijloace pentru sporirea lichidităţilor, lipsa lor este principala problemă cu care se confruntă economia greacă. Cred că acest lucru este înţeles de p