Veşti bune şi proaste, în acelaşi timp, pentru şoferii români. Vestea bună este că pot bea o bere de 350 ml şi să se urce la volan, dar vestea proastă este că la consumarea a 700 ml de bere devin infractori.
Guvernul se pregăteşte să adopte varianta finală a Codului Rutier, care aduce modificări importante pentru şoferi. Printre acestea se numără şi faptul că românii se pot urca la volan cu o alcoolemie de 0,2 la mie fără să suporte nicio consecinţă legală. Partea proastă este că, dacă până acum alcoolemia de 0,8 la mie însemna dosar penal, potrivit variantei finale a Codului Rutier, alcoolemia de 0,5 la mie te transformă în infractor. "Sunt reguli ca în Europa, vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă un pahar de vin, dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar peste 0,5 este infracţiune", a declarat Victor Ponta.
"Un alcoolic care a băut o bere va avea alcoolemia de 0,5"
Comisarul-şef Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere din IGPR, spune că schimbarea nivelului valorilor alcoolemiei este o aliniere europeană. "Până acum, toleranţa la alcool era zero. Chiar dacă se permite 0,2, trebuie să se ţină cont de capacitatea de absorbţie a organismului. De exemplu, un alcoolic care a băut o bere va avea alcoolemia de 0,5", ne-a declarat comisarul-şef Lucian Diniţă. Pilotul de raliuri Titi Aur ne spune însă că, dacă-l laşi pe român să bea o bere, nu se va opri până nu va ajunge la o alcoolemie de 2 la mie.
O bere de 350 ml pentru 0,2 la mie
Conf. univ. Iuliu Fulga, medic legist expert, ne spune că nivelul alcoolemiei depinde de factori precum greutatea consumatorului, tipul băuturii, viteza cu care bea şi ce anume a mâncat. "Sunt unele alimente, precum grăsimile şi proteinele, care întârzie absorbţia alcoolului în sânge. Pe stomacul gol, alcoolul se absoarbe în 30 d