Vicepremierul Liviu Dragnea și, odată cu el, zeci de persoane care au îndeplinit calitatea de președinți și membri ai birourilor electorale la referendumul din 29 iulie 2012, au fost trimiși în judecată; Dragnea este acuzat că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60% la vot, care să garanteze validarea scrutinului.
Demn de reținut este faptul că dosarul privind referendumul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, acesta fiind retras, din 2 octombrie, din funcţia de şef al Secţiei I din DNA. Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea acestuia pe aceeaşi funcţie. De asemenea, schimbarea lui Papici este motivul scandalului enorm dintre Traian Băsescu și Victor Ponta.
Membri a două birouri electorale, acuzați de complicitate
Dosarul referendumului a fost adus, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, urmând să fie înregistrat la instanţă şi să se stabilească un prim termen de judecată, după repartizarea aleatorie la un complet de la Secţia penală. Potrivit DNA, printre zecile de persoane trimise în judecată în acest dosar, se numără și 14 gorjeni trimiși în judecată pentru complicitate: Biroul Electoral al Secției de votare nr. 147 Bâlteni, jud. Gorj ZGLOBIU ANCA-MARIA (președinte) și VLĂDUȚ DANIELA, VESPE ADRIANA, BÎLTEANU PAULINA, FLORESCU TEODORA, ILIE MARCEL (membri) Biroul Electoral al Secției de votare nr. 148 Bâlteni, jud. Gorj
FILIP CONSTANTIN, (președinte) și ȘOROP MARIAN, LUNGU AURORA-IRINA, SĂULESCU ELENA, NEȘA NICOLAE, CĂLĂRAȘU GHEORGHE-DANIEL, COCORANU MARIA (membri).
Primarul din Bâlteni: Oamenii sunt nevinovați!
Primaru