Reabilitarea cetăţii romane Sucidava din apropierea oraşului Corabia, judeţul Olt, intră în linie dreaptă. Primarul localităţii, Iulică Oane, se va afla, marţi – 8 octombrie, la Bucureşti, pentru a semna contractul de finanţare pentru reabilitarea cetăţii menţionate. Valoarea lucrărilor se ridică la 14,6 milioane lei, acestea trebuind să fie terminate în doi ani de la momentul semnării contractului cu firma ce-şi va adjudeca licitaţia.
Semnarea contractului de readucere “la viaţă” a cetăţii Sucidava va avea loc la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia din Bucureşti. Proiectul a fost depus prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 – “Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, având o valoare totală de 14.606.552 lei. Obiectivul general al proiectului constă în creşterea potenţialului turistic al monumentului istoric Sucidava aflat la cinci kilometri de oraşul Corabia, aflat în prezent într-un accentuat proces de degradare, în vederea valorificării durabile şi integrării sale în circuitul turistic naţional.
Cetatea Sucidava este una dintre cele mai mari aşezări romano-bizantine de la nord de Dunăre şi se întinde pe o suprafaţă de circa 22 de hectare. Datorită proiectului menţionat, cetatea va fi transformată într-un obiectiv modern de atracţie turistică. Mai precis, proiectul reamenajării Cetăţii Sucidava prevede reconstruirea zidurilor, refacerea traseelor prin cetate - cu plăcuţe explicative bilingve, construirea unei căi de acces de la cetate spre piciorul podului construit de Constantin cel Mare în anul 328. Totodată, clădirea cu Hypocaust-ul (camera termală, n.a.) va fi acoperită cu pereţi din sticlă pentru a fi putea fi văzută mult mai uşor din exterior. Reabilitarea cetăţii va presupune şi construirea unui muzeu în apropierea acesteia, unde vizitatorii să poată vedea proiecţii cu etapele rec