Isteria cutremurelor a cuprins parcă România. După seismul de 5,5 grade pe scara Richter produs duminică dimineaţă, oamenii s-au panicat foarte tare, ţinând cont că pământul nu mai fusese zgâlţâit atât de puternic de patru ani. Primăria Capitalei a anunţat că, deşi în Bucureşti sunt 190 de clădiri cu risc maxim de prăbuşire în cazul unui seism major, nu au existat pagube materiale. Însă Centrul Istoric rămâne una dintre cele mai periculoase zone.
Centrul Istoric al Capitalei, acolo unde mii de oameni merg zilnic să se relaxeze la terasele care mai de care mai cochete, pare a fi o bombă cu ceas. La un eventual cutremur, peste jumătate din clădirile de acolo se vor dărâma.
După cum spune un vechi proverb românesc, “Afară- i vopsit gardul, înăuntru- i leopardul”, faţadele clădirilor de pe străzile Lipscani, Şelari, Covaci sau Smârdan arată impecabil, însă structura acestora este învechită şi deteriorată, iar cei care merg la distracţie în Centrul Vechi îşi pun vieţile în pericol. Unii patroni şi-au consolidat clădirile
Chiar în urmă cu trei luni, un perete întreg care despărţea o proprietate s-a prăbuşit, iar zidurile puteau oricând să cadă peste două terase.
Cu toate acestea, în Centrul Istoric deţin localuri mai multe vedete autohtone, iar acestea susţin că aceia care le trec pragul nu au de ce să se teamă.
“În restaurantul meu era plin ochi sâmbătă noapte. Eu nu am fost în local, dar angajaţii care erau acolo când s-a declanşat cutremurul mi-au spus că nu au simţit nimic. Nu mă tem de o eventuală replică mai puternică, pentru că această clădire este consolidată. Sunt alte imobile din Centrul Istoric şubrede”, a declarat Mugur Mihăescu (foto dreapta).
Acelaşi lucru îl susţine şi Mircea Dinescu (foto stânga), un alt patron de cârciumă. “În restaurantul meu este cutremur în fiecare seară şi toată lumea se leagănă de fericire. Lăsând gluma l