Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) Mircea Radulian a declarat, luni, că nu există o influenţă a exploatărilor de la Galaţi asupra activităţii seismice din zonă, precizând că există posibilitatea producerii unor alunecări de teren.
La finalul unei şedinţe care a avut loc luni la sediul INFP de la Măgurele, Mircea Radulian a susţinut o serie de declaraţii alături de Tudor Prisecaru, secretar de stat pentru Cercetare în Ministerul Educaţiei.
Radulian a explicat că forajele din zonă se fac la adâncimi între 100 şi 700 de metri, în timp ce cutremurele s-au produs la 5 - 10 kilometri. În plus, exploatările în zonă se fac de aproximativ 40 de ani, perioadă în care nu s-au înregistrat "fenomene speciale", şi există astfel de exploatări din Moldova, în toată Câmpia Română până spre vest, a completat Radulian.
Tudor Prisecaru a spus la rândul său că OMV Petrom, care face exploatări în zonă, nu dispune de o tehnologie care să permită forarea la o adâncime mai mare de 1.000 de metri.
"Toate aceste elemente ne fac să considerăm că nu există o influenţă a acestor exploatări privind activitatea seismică din zonă", a declarat Radulian, concluzionând că seismele din Galaţi au o cauză tectonică.
El a menţionat totodată că nu există elemente care să indice vreo corelaţie între cutremurul din Vrancea, de 5,5 grade, produs duminică dimineaţă, şi cele din Galaţi, înregistrate zilnic începând cu 23 septembrie.
Radulian a mai spus, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, că există "o oarecare posibilitate" să se producă alunecări de teren în zona afectată de cutremurele din Galaţi.
La şedinţa care a avut loc, luni, la INFP, au participat directorul onorific al instituţiei, Gheorghe Mărmureanu, directorul ştiinţific Mircea Radulian, alături de alţi specialişti din institut, inclusiv dintre cei care s