Ziua Internaţională pentru Muncă Decentă- 7 octombrie, a fost desemnată în urmă cu şase ani, de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor.
Conceptul de “Muncă Decentă” a fost propus de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) în anul 2000.
Munca Decentă pune accent pe: şanse egale la locul de muncă, pentru eliminarea oricărei discriminări; asigurarea unei remuneraţii decente pentru muncitori şi familia lor, care să le permită un trai decent; garantarea unei protecţii sociale în caz de boală, de sarcină şi pentru orice alte situaţii cu care angajaţii se confruntă de-a lungul vieţii; excluderea oricărei forme de exploatare; dreptul la organizare al cetăţenilor pentru a-şi reprezenta interesele în mod colectiv prin sindicate şi pentru a se putea angaja într-un veritabil dialog ca cetăţeni şi muncitori.
Conceptul de muncă decentă a fost preluat de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (CIS) în anul 2007, când CIS împreună cu o serie de ONG-uri au lansat pentru prima dată campania “muncă decentă pentru o viaţă decentă”.
“Strategia companiilor multinaţionale de a căuta costurile de producţie cele mai mici a fost utilizată continuu în ultimii douăzeci de ani. Ţările în curs de dezvoltare sunt în competiţie între ele pentru a fi alese ca producători şi încearcă să ofere companiilor cea mai ieftină forţă de muncă, condiţii avantajoase pentru companii, dar dezavantajoase pentru muncitori şi legislaţie ambiguă sau posibilitatea de a fi încălcată. Aproximativ 2,8 miliarde de oameni câştigă până la 2 dolari pe zi; în fiecare zi un milion de oameni au un accident de muncă, iar 5500 de oameni mor zilnic din cauza accidentelor de muncă şi a condiţiilor precare în care lucrează.”, se arată pe site-ul muncadecenta.ro.
În prezent, în România se derulează proiectul “Muncă Decentă pentru o Viaţă Decentă”. Pentru a găsi posibile răspunsuri