Vicepremierul României, Liviu Dragnea (50 de ani), a fost trimis ieri în judecată, alături de alte 74 de persoane, pentru fraudarea referendumului din 29 iulie 2012. pentru demiterea lui Traian Băsescu.
Ancheta DNA a pornit de la indiciile de fraudare masivă a votului în mai multe judeţe, în special în ultimele ore de vot. De exemplu, în Teleorman, la ora 17.00, prezenţa la vot era de 53,78%, iar la ora 23.00, de 70,16%. Un alt judeţ "campion" a fost Olt: la ora 17.00 - 55,53%, la ora 23.00 - 74,71%.
Acuzaţiile DNA
Procurorii acuză că Dragnea a uzat de influenţa şi autoritatea sa de secretar general al PSD, în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru USL. Mai exact, urmărea îndeplinirea cvorumului de participare, 50% plus 1 vot, cu ajutorul voturilor ilegale. Dragnea a emis două adrese, la 12 şi 13 iulie 2012, destinate liderilor judeţeni PSD, în care le arăta ce măsuri să ia pentru obţinerea participării la vot a alegătorilor, în proporţie de 60%. Era vorba de organizarea de tombole la nivel naţional şi secţii de votare în staţiunile turistice.
Dragnea a revenit, pe 14 iulie, cu o altă adresă. "Vă rog să nu puneţi în practică măsurile referitoare la organizarea de tombole, întrucât există riscul interpretării forţate a legislaţiei în vigoare prin care aţi putea fi expuşi unor atacuri în Justiţie din partea adversarilor politici,"a dat înapoi acesta. Infracţiunea prevăzută la art. 13 din Legea 78/2000 poate fi comisă atât cu intenţie directă, cât şi cu intenţie indirectă, atunci când persoana care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid şi care urmăreşte obţinerea unor foloase acceptă eventualitatea ca folosul să fie obţinut de cei asupra cărora are influenţă sau autoritate prin mijloace ilicite", l-a incriminat DNA. Procurorul face referire la practica judiciară şi la literatura juridică c