Angajaţii din Sănătate sunt la un pas de a declanşa greva generală în spitalele din România. Supăraţi că pichetarea Ministerului nu a avut succes, iar autorităţile nu i-au luat în seamă, sindicaliştii din sănătate au anunţat că vor continua protestele. Prin urmare, săptămâna viitoare, în spitale va fi grevă japoneză.
Primul pas spre greva generală este o grevă de avertisment. De la începutul săptămânii viitoare, medicii, asistenţii şi restul angajaţilor din sistemul sanitar vor purta banderole în timpul orelor de program. În plus, în această perioadă se adună semnături pentru declanşarea grevei generale, programată pentru luna noiembrie.
"În următoarea perioadă de timp, la nivelul unităţilor sanitare, vom organiza o grevă japoneză cu purtare de banderole tricolore în semn de protest faţă de pasivitatea parţială a guvernului actual", spune preşedintele Sanitas Cluj, Ştefan Roman.
Principala nemulţumire a angajaţilor din sănătateeste lipsa de personal. În judeţul Cluj, de exemplu, deficitul de angajaţi se resimte cel mai tare la Spitalul Clinic de Urgenţă. Tomiţa Jianu lucrează ca asistent la Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj de mai bine de 20 de ani. Pentru un salariu de aproximativ două mii de lei pe lună, asistenta are grijă, în fiecare tură, de aproximativ o sută de pacienţi.
Tomiţa Jianu e asistent medical la Unitatea de Primire a Urgenţelor Cluj. "Situaţie e dezastruoasă din toate punctele de vedere", spune ea. "E lipsă de personal, salarii mici ca la toate categoriile de bugetari; practic noi asigurăm urgenţa în Cluj, toate urgenţele din Cluj, cu un deficit de 12 asistenţi. Există deficit şi la categoria medici, la categoria infirmieri, brancardieri".
Medicii şi asistenţii sunt hotărâţi să meargă mai departe cu protestele, până când revendicările le vor fi soluţionate. Ei cer o finanţare mai bună pentru sistemul sanitar, acordar