Scandalul iscat de schimbarea procurorului Lucian Papici de la conducerea unei secţii importante a DNA pare mai degrabă o diversiune pentru naivi. Are un parfum precis de mise en scène, cum au remarcat deja mai mulţi comentatori. Subteranele acestui scandal ascund mişcări a căror miză o vom afla poate mai tîrziu sau, ca de obicei, prea tîrziu.
Nu mă voi hazarda în speculaţiuni, deşi tentaţia e mare. Inclusiv tentaţia de a-l suspecta pe preşedintele Traian Băsescu complice la acest scenariu. Numai dacă nu cumva, în loc de şah - cu prea multe mutări premeditat greşite -, politicienii noştri joacă de fapt table, un sport care li se potriveşte mai bine şi în care zarul îşi are rolul lui.
Dincolo de perdelele groase de fum ale acestui scandal, a trecut aproape neobservat un altul, mai puţin spectaculos, avînd la origine acelaşi personaj. La începutul săptămînii trecute, Mediafax transmitea ştirea că vicepremierul Liviu Dragnea a pregătit o ordonanţă de urgenţă care vizează descentralizarea majorităţii serviciilor instituţionale asigurate în prezent de ministere. Dacă nu e o intoxicare, e cel mult o glumă mai puţin reuşită. Gluma domnului Liviu Dragnea de a le promite totuşi ceva primarilor, după ce PSD-ul le-a refuzat legea amnistiei privind incompatibilitatea. Sau poate o tentativă de a-i arăta pisica lui Crin Antonescu? Hm, de ce nu? Socoteala ar fi simplă: majoritatea consiliilor judeţene sunt conduse de oamenii PSD-ului, aşa că şi noii directori numiţi vor fi tot de la PSD - va să zică, politizare pînă la capăt!
Dacă nu e nimic din toate astea, înseamnă că e curată prostie. Baronii locali au şi aşa prea multă putere. A le mai da pe mînă acum şi poliţia, sănătatea publică sau protecţia mediului înseamnă a le încuraja abuzurile, a distruge complet autoritatea statului în aceste domenii şi a transforma de fapt România într-o federaţie a judeţelor sau ma